CineDocs: de wereld binnen handbereik

De wereld om je heen en van ver weg vastgelegd door het oog van creatieve filmtalenten uit heel de wereld. Bekijk in deze collectie een aantal bijzondere en speciale documentaires over onder meer de wind die verhalen vertelt, de wachtkamer in asielzoekerscentra en meer.

Documentaire

Wachtkamer

Documentaire

Un Chanteur Invisible

Documentaire

De Nederlandse Filmacademie presenteert

Documentaire

Als je later groot bent

Documentaire

Het verborgen reisbureau van Oom Tahar

Documentaire

Nobu

Documentaire / Animatie

Jordy in Transitland

Documentaire

Becoming

Documentaire

Das war das lustige leben

Documentaire

Ik was pas 14

Documentaire

At Midnight Plays a Dance-Tune

Documentaire / Komedie

(Nader te bepalen)

Kijk deze korte documentaires nu voor slechts €6,99!

Voor slechts €6,99 kijk je nu naar deze collectie bijzondere korte documentaires. Met een van onze passes is deze collectie en zijn vele andere shorts gratis te bekijken.

Welke documentaires krijg je te zien?

Hoe breng je tijd door, zonder toegang tot een baan of vermaak? Dit documentaire portret gaat over de impact van wachten op acht jonge mensen, die hun asielprocedure uitzitten in AZC Heerlen. De film toont hoe de jongeren hun dag doorbrengen, omringd door vale kamers met allemaal dezelfde blauwgestreepte gordijnen, stoelen en tafels. In hun handen wordt de tijd verdrukt, verhuld en mondjesmaat geconfronteerd. Met hun bewegen en vertellen tonen ze hoe het eindeloze wachten hen constant achtervolgt.

Zo’n 130 dagen per jaar raast de onvoorspelbare en koude wind de mistral door de Provence. Deze beruchte wind laat zijn sporen na in het landschap en in de levens van de bewoners van deze streek. Hij ontregelt, daagt uit, kwelt, inspireert. De mensen verdragen hem, spelen met hem, of proberen hem te vangen in een vaste vorm.

Nobu is een portret over oud-wereldkampioen karate Nobuaki Konno, die immigrant is in de Nederlandse maatschappij. In de film bevraagt zijn dochter en modeontwerpster Lisa Konno hem over zijn culturele identiteit terwijl hij de collectie draagt die zij voor hem maakte. De film combineert twee ongebruikelijke stijlen met elkaar: esthetiek met humor en engagement met optimisme.

Jordy staat aan de vooravond van haar fysieke transitie. Vooral nu, dwalend tussen man en vrouw, voelen de beperkingen van deze tweedeling voor haar verstikkender dan ooit. Moet ze zich conformeren? En hoeveel geef je daarvoor van jezelf op?

Een persoonlijke film van regisseuse Froukje van Wengerden over haar oma, die als veertienjarig meisje getuige was van een (achteraf) aanstaand gruwelijk drama. Terwijl haar oma haar herinnering deelt kijken we in de ogen van veertienjarige meisjes van nu, vol eigen verhalen en met een onbevangen blik vooruit.

De gastvrije bejaarde Tahar stelt zijn appartement in het noorden van Tunis open voor couchsurfers van over de hele wereld. Hij biedt de reizigers kosteloos een slaapplek aan en maakt er werk van ze het ware Tunesië te laten zien. Backpacker Ali uit de Malediven is één van hen.De Nederlandse Filmacademie presenteert is een reis door 60 jaar archief van de Nederlandse Filmacademie. Zes filmmakers – één uit ieder decennium – reflecteren op hun eigen afstudeerfilm en vertellen over de jeugdige ambitie die elk van hen dreef.

Terwijl zijn generatie woonwagenbewoners langzaam verdwijnt, is de familie Paridaans zich aangetrokken gaan voelen tot de oude woonwagens waarin ook Klompen Jan vroeger leefde. Ze besloten om er één te bouwen, gingen er als hobby in reizen en sloten zich aan bij een stichting die het ‘mooie zigeunerleven’ nabootst.

Becoming is een korte film over het wonder van het ontstaan van leven. Tot in de kleinste details zien we de 'making of' van een salamander embryo in het transparante ei van de eerste celdeling tot het uitkomen.

Het nieuws dat zijn moeder ernstig ziek is, drijft filmmaker Roy Seerden de nacht in, steeds verder weg van het dagelijks bestaan. Zijn vroegere buurman Antoine passeert het pad van zijn gedachten. Gedreven door het mysterie gaat Roy naar hem op zoek.

Als je later groot bent beschouwt de werkende mens gedurende een werkdag. De stilte en afstand binnen de film creëren een absurdistisch portret dat je af doet vragen wat het betekent om mens te zijn in een door werk gedreven samenleving.

In (Nader te bepalen) onderzoekt regisseur Martijn de Vos wat er voor nodig is om je voetafdruk achter te laten op deze wereld. Hoe bereik je iets bijzonders waardoor de herinnerd zal worden tot ver na je dood? Hoe krijg je bijvoorbeeld een eigen Wikipedia pagina en… wat moet er dan eigenlijk op komen te staan?