De Nederlandse Filmacademie presenteert

De Nederlandse Filmacademie presenteert is een reis door 60 jaar archief van de Nederlandse Filmacademie. Zes filmmakers – één uit ieder decennium – reflecteren op hun eigen afstudeerfilm en vertellen over de jeugdige ambitie die elk van hen dreef.

De Nederlandse Filmacademie presenteert

Gratis met een Shorts pass of CineMakers pass

makers

Dominique Hoogendoorn, Josephine Moen

Release datum

01 maart 2018

Land van herkomst

Nederland

Genre

Documentaire

Duur

25 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Crew

  • Director

    Josephine Moen

  • Director

    Dominique Hoogendoorn

"Ieder shot is de adem van een ander verhaal waar verschillende makers het belang van inzagen om te vertellen."

Dominique Hoogendoorn & Josephine Moen

Regisseurs De Nederlandse Filmacademie presenteert

Binge-worthy, omdat:

  • Het archiefmateriaal een mooi tijdsbeeld schetst.
  • De film de ambitie, de onbezonnenheid en soms ook het toeval toont dat ten grondslag ligt aan al die (tot dusver) 669 afstudeerfilms.
  • De film een herinnering is aan het verlangen naar het beleven en wellicht zelfs maken van unieke filmische vertellingen.

Over de film

Zestig jaar Filmacademie, zestig jaar verhalen, zestig jaar ambitieuze jonge filmmakers. Een reis langs filmische vertellingen gemaakt als afstudeerfilms op de Nederlandse Filmacademie vanuit verschillende tijdsgeesten en motivaties. Uit elk decennium leren we één spraakmakende filmmaker kennen door middel van hun huidige gedachtes over zijn of haar ambities destijds. De zes filmmakers reflecteren stuk voor stuk op hun eigen afstudeerfilm en de tijdsgeest gedurende hun tijd op de Filmacademie.

Wat dreef hen om het verhaal te vertellen wat ze destijds vertelde en hoe zien zij dat nu? Door deze reis te maken aan de hand van louter archiefmateriaal in beeld werden wij als makers creatief uitgedaagd om de zoektocht aan te gaan naar onze eigen vertelling over talloze unieke filmische vertellingen. Gedurende de reis langs zestig jaar aan film breekt het archief regelmatig open, om op deze manier de veelzijdigheid en rijkdom van het archief te voelen.

Regievisie

“De archieffilm De Nederlandse Filmacademie presenteert geeft een nieuw podium aan het bestaande materiaal dat door zestig jaar heen is gemaakt door jonge ambitieuze filmmakers,” vertellen regisseurs Dominique Hoogendoorn en Josephine Moen." “Ieder shot is de adem van een ander verhaal waar verschillende makers het belang van inzagen om te vertellen. Wij hopen bij de kijker de liefde en noodzaak voor het medium film te herroepen. Een herinnering aan het verlangen naar het beleven en wellicht zelfs maken van unieke filmische vertellingen.”

“De zes filmmakers die je gedurende de film leert kennen door middel van een reflectie op hun afstudeerfilm en hun ambitie destijds staan momenteel allemaal op een ander punt in hun filmcarrière. Wat onze nieuwsgierigheid naar deze makers prikkelde en wat ons bleef inspireren was de niet aflatende wil van alle makers om iets te vertellen. We hebben er bewust voor gekozen om de sprekende makers niet in beeld te brengen, aangezien wij een film hebben gemaakt waarmee de kijker dit overheersende enthousiasme kan voelen voor het medium film en de urgentie beseft dat er door al die jaren heen films gemaakt moeten blijven worden.”

“De aanleiding van De Nederlandse Filmacademie presenteert was het 60 jarig bestaan van de Nederlandse Filmacademie in 2018. Dit versterkt de actualiteitswaarde van onze archieffilm. Het is een uniek moment om stil te staan bij wat er afgelopen jaren is gemaakt binnen de Filmacademie en om vanuit het verleden van de Filmacademie te fantaseren en dromen over wat er wel niet allemaal gemaakt en verteld zal worden in het heden. Een film bestaande uit voornamelijk archiefmateriaal geeft enerzijds een beperking maar kan anderzijds juist tot een creatieve verrijking leiden. Wij zagen het als een uitdaging om het vele ‘dode materiaal’ wat al jaren om de plank lag weer een nieuw leven in te blazen. Een reconstructie van de energie die de vertellingen eerder nog uitstraalden, waardoor een glimp van de verhalen weer een publiek bereiken. Wij hopen de kijker met deze archieffilm wakker te schudden en zo de rijkdom aan verhalen en dromen die het medium film te bieden heeft te doen realiseren.”

Over de maker

Dominique Hoogendorrn heeft in haar derde jaar van de Filmacademie de fictiefilm Junkske geproduceerd die geselecteerd werd voor Go Short - International Short Film Festival Nijmegen. In haar eindexamenjaar heeft ze de kans gekregen om samen met Josephine Moen De Nederlandse Filmacademie presenteert te regisseren én produceren. Verder heeft ze als producent gewerkt aan de fictiefilm Dante vs. Mohammed Ali. Ook werkte ze als project manager bij Ninjin Agency en maakte ze deel uit van een werkgroep van de Filmacademie voor het 60-jarig bestaan van de school. Momenteel zit ze het bestuur van stichting Confetteria, en werkt ze als project manager bij Nachtlab Agency.

Josephine Moen studeerde in 2018 af aan de Nederlandse Filmacademie voor de richting productie met de fictiefilm Bladgoud (Vincent Tilanus, 2018) en de documentaire De Nederlandse Filmacademie presenteert. In haar afstudeerjaar kreeg zij de unieke kans om naast het produceren van De Nederlandse Filmacademie presenteert ook de regie van de film op zich te nemen en hiermee haar eerste ervaring op te doen als regisseur. Ze houdt zich bezig met zowel documentaire- als fictieproducties en richt zich het liefst op het creatieve aspect van het produceren. Na haar afstuderen richtte Josephine zich o.a. op casting waarvoor ze werkzaam is bij Groen Casting. Daarnaast produceerde ze verschillende korte films en webseries. Naast casting wil Josephine wil zich aankomende jaren focussen op het ontwikkelen en produceren van (jeugd)documentaires.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?