Ik was pas 14

Op 2 oktober 1944 zag Froukje’s oma als veertienjarig meisje hoe haar vader, samen met 658 andere mannen, per trein werd weggevoerd uit Putten. Hij keerde nooit meer terug. Nu is zij 86 jaar en als enige van haar familie nog in leven.

Ik was pas 14

€ 2,09 met een Shorts pass of CineMakers pass

makers

Froukje van Wengerden

Release datum

01 september 2016

Land van herkomst

Nederland

Genre

Documentaire

Duur

12 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Crew

  • Director

    Froukje van Wengerden

“Ik was natuurlijk nog zo jong. Ik was net jarig geweest toen hij …”

Oma

Ik was pas 14

Binge-worthy, omdat:

  • De film een mooie parallel legt tussen 14-jarigen van toen en nu.
  • De documentaire fotografie en film mooi combineert.
  • De film persoonlijk, maar toch universeel is.

Over de film

Een persoonlijke film van regisseuse Froukje van Wengerden over haar oma, die als veertienjarig meisje getuige was van een (achteraf) aanstaand gruwelijk drama. Terwijl haar oma haar herinnering deelt kijken we in de ogen van veertienjarige meisjes van nu, vol eigen verhalen en met een onbevangen blik vooruit.

“Families zijn vaak zo close, dat sommige dingen vanzelfsprekend worden,” vertelt Froukje. “Je praat dan niet altijd over dingen waar je het misschien wel over wil of moet hebben omdat ze belangrijk zijn voor jezelf, of voor iedereen. Ik realiseerde me opeens dat ik als kleindochter in de juiste positie was om mijn oma te vragen naar deze pijnlijke gebeurtenis. Het idee dat mijn oma niet in staat is geweest om afscheid te nemen van haar man, raakte me.”


Over de maker

Froukje van Wengerden haalde haar bachelor Media & Cultuur aan de Universiteit van Utrecht en haar master Film Studies & Visuele Cultuur aan de Universiteit van Antwerpen. Nadien volgde ze de bachelor Regie (documentaire) aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Al van jongs af aan liep ze rond met een fotocamera. In Ik was pas 14 laat ze een bijzondere stijl zien, op het snijvlak van film en fotografie.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?