Het verborgen reisbureau van Oom Tahar

Tahar (80) stelt zijn appartement in Tunis open voor couchsurfers van over heel de wereld. Hij laat ze zijn Tunesië ervaren en vult zijn dagen met gezelligheid.

Het verborgen reisbureau van Oom Tahar

makers

Chris Frieswijk

Release datum

01 augustus 2019

Land van herkomst

Nederland

Cast

Tahar Ben Messalem, Ali Sadhin

Genre

Documentaire

Duur

7 minuten

Taal gesproken

Engels

Ondertiteling

Engels

Crew

  • Director

    Chris Frieswijk

Awards

Rotterdams Open Doek - Best Film, Rotterdams Open Doek - Audience Award, Noordelijk Film Festival - Noorderkroon competitie

Festivals

Nederlands Film Festival, Rotterdams Open Doek, ShortCutz Amsterdam, Noordelijk Film Festival, Internationaal Filmfestival Assen, Gelders DOEK, Dox on the Fox, Maghreb Film Festival

"You always find the best joy when you give something. Not when you take."

Tahar Ben Messalem

Binge-worthy, omdat:

  • Tahar misschien nog wel mooier is dan Tunis.
  • Tahar een inspirerend voorbeeld is voor de beoogde verbroedering en open mind in de samenleving.
  • De film een warme glimlach op je gezicht brengt.

Over de film

De gastvrije bejaarde Tahar stelt zijn appartement in het noorden van Tunis open voor couchsurfers van over de hele wereld. Hij biedt de reizigers kosteloos een slaapplek aan en maakt er werk van ze het ware Tunesië te laten zien. Backpacker Ali uit de Malediven is één van hen.

De tachtigjarige Tahar leeft naar één gouden regel: neem enkel wat je nodig hebt en geef weg wat je kunt missen. Dat gaat prima samen met het online gastvrijheidsplatform Couchsurfing, maar belangrijker nog: hij vindt het ook gewoon heel gezellig.

Regievisie

“Ik kwam in 2013 bij Tahar als couchsurfer en had toen al het idee dat ik deze ervaring met anderen wilde delen,” vertelt regisseur Chris Frieswijk. “Een bezoek aan Tahar is een soort achtbaanrit, waaraan je je eigenlijk alleen maar over kan geven. Die man barst van de energie en weet ontzettend veel over het land. Hij leidt een bescheiden leven en maakt er werk van anderen te helpen; een inspirerend voorbeeld dat ik graag deel via dit portret.”

Over de maker

Chris Frieswijk studeerde cultuur- en mediawetenschappen in Groningen en Amsterdam. Hij schrijft, filmt en maakt muziek, en beweegt zo tussen werk in opdracht en eigen projecten. Chris maakte voor deze film ook de muziek.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?