Uitgelicht: korte films in juli!

Blogpost | Cinemakers

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Vanaf dit jaar gaat de VOD zelfstandig verder via CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Deze maand laten we ons meeslepen met muzikale dans films. 

  • Sisters (2018, Daphne Lucker, 14 minuten)

Sisters vertelt het verhaal van de zussen Saar, Vera en Julia. Thuis worden ze verwaarloosd; ze hebben alleen elkaar en overleven zolang ze samen zijn. Saar probeert uit alle macht haar zussen bij elkaar te houden, terwijl Vera en Julia juist proberen hun ondraaglijke thuissituatie te ontvluchten. Door te bewegen, te dansen en fantasie te gebruiken maken de zusjes hun wereld net even iets groter, mooier en draagbaarder dan ‘ie eigenlijk is. Ze spelen, plagen elkaar en sluiten elkaar soms buiten. Toch staat één ding voor de meisjes vast: de band met elkaar is onbreekbaar. Maar zijn die band en de fantasie uiteindelijk genoeg om de realiteit van hun bestaan te overwinnen...?

  • While She Waits (2019, Sonja Wyss & Jorijn Vriesendorp, 10 minuten)

In een subtiele choreografie maakt een vrouw zich langzaam los van een vertrouwde en gestructureerde wereld, op het punt een wereld binnen te gaan die voor haar onbekend is. Terwijl ze wacht, wordt de emotionele transformatie tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap in een poëtische en melancholische manier getoond. Wat gebeurt er tijdens het lange wachten tot het onbekende zichzelf onthult? En hoe brengen we een geboren kind op één lijn met onszelf als herboren moeder?


  • Flight of Life (2013, Elbe Stevens, 9 minuten)

Flight of Life is een visuele reis. In deze korte film zijn we getuige van een jong stel vlak voor een auto-ongeluk. De film is een kruising tussen het ongeval, hun laatste uren samen en momenten uit hun relatie. De film kwam tot stand als pilot voor het Masterplan Filmtalent Limburg, waarin Limburgs filmtalent via training on the job vlieguren maakt in de filmindustrie. De crew van Flight of Life bestond uit een mix van ervaren nationale makers, studenten van de filmacademie en studenten en nieuwe makers uit Limburg. De film werd in drie draaidagen opgenomen op locaties in Heerlen en Maastricht. De première vond plaats als opening van de ECI Cultuurfabriek in Roermond.

Cinemakers | Shorts

Bekijk deze en meer shorts nu meteen.

Breng me naar Shorts

Meer actualiteit