Uitgelicht: korte films in april!

Blogpost | Cinemakers

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerden CineSud en Cinetree eind 2019 een video-on-demand platform voor korte films: de Korte Filmcollectie. Vanaf dit jaar gaat de VOD zelfstandig verder via CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit. Deze maand werpen we een blik op films van Limburgse komaf.

  • Voor Galg en Rad (2019, Paul Haans & Jeroen Wielheesen, 15 minuten)

Voor Galg en Rad is een korte film over de legende van de Bokkenrijders en werd voor meer dan twintig filmfestivals geselecteerd. Hier werden ook enkele prijzen en nominaties in de wacht gesleept. De hoofdrollen worden gespeeld door Joes Brauers en Tygo Gernandt. De film werd mogelijk gemaakt met bijdragen van de Provincie Limburg, gemeente Schinnen, gemeente Heerlen, gemeente Onderbanken, Prins Bernhard Cultuurfonds en crowdfunders via CineSud en CineCrowd.

  • Wine (2022, Anna Demianenko, 25 minuten)

Wine is een kort familiedrama gebaseerd op elementen uit de jeugd van de regisseuse, Anna Demianenko. Nadat ze haar familie tien jaar niet heeft gezien, is Sanne gedwongen om een nacht te verblijven in haar ouderlijk huis om te wachten tot hun haar ontwaakt na een heftige operatie. Met maar weinig zin in een verzoening, vreest Sanne in gedachten dat met de dood van haar vader ze misschien wel nooit meer een onderdeel zal zijn van dit gezin.

  • Convoi Exceptionnel (2019, Genio de Groot, 15 minuten)

"Ik heb niet lang meer, jongen." In deze afwisselend aandoenlijke en absurdistische schets probeert een vrijgezel wanhopig zijn moeders laatste wens te vervullen: oma worden. Als begeleider van convoi expcetionnel is Ronnie hectische situaties gewend. Maar als vrijgezel van veertigplus nog bij je moeder inwonen, is andere koek. Haar grootste wens is oma worden. En nu ze terminaal zegt te zijn, begint de tijd te dringen. Ronnie besluit haar wens in vervulling te laten gaan, maar hoe? 

CineMakers | Shorts

Bekijk deze en meer shorts nu meteen.

Breng me naar Shorts

Meer actualiteit