Cinemakers Behind the Scenes #15 | Jessica Gorter

Blogpost | Cinemakers

Vanaf maart 2022 gaan we maandelijks in gesprek met filmmakers over één van hun projecten in de CineMakers Podcast Behind the Scenes. In deze vijftiende editie een gesprek met filmmaker Jessica Gorter, over The Dmitriev Affair. Joeri Dmitriev, hoofd van de Karelische afdeling van de mensenrechtenorganisatie Memorial, graaft in deze documentaire massagraven op die duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens Stalins 'Grote Terreur' van 1937 onthullen.

CineMakers Behind the Scenes #15 | Jessica Gorter

Jessica Gorter | The Dmitriev Affair

Jessica Gorter studeerde regie-documentaire en montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam en werkt sindsdien als zelfstandig filmmaakster. Haar documentaires, waaronder "Piter", "900 Dagen" en "De rode ziel", belichten de ontwikkelingen in Rusland na de val van de Sovjet-Unie en hebben verschillende prijzen gewonnen, waaronder beste Nederlandse documentaire op IDFA en de Prix Interreligieux op Visions du Réel in Nyon. Haar films worden wereldwijd vertoond op filmfestivals en televisie, en ze heeft ook gewerkt voor documentaire programma's van Human, VPRO en NTR.

Joeri Dmitriev, hoofd van de Karelische afdeling van de mensenrechtenorganisatie Memorial, graaft in deze documentaire massagraven op die duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens Stalins 'Grote Terreur' van 1937 onthullen. Ondanks tegenwerking van de Russische overheid, spant Dmitriev zich onvermoeibaar in om de identiteiten van de slachtoffers op te sporen en herdenkingen te organiseren, terwijl hij zelf als baby in een kraamkliniek werd achtergelaten. De documentaire draait nu in de bioscoop! 

Meer actualiteit