CineMakers | Behind The Scenes #18 | Guido van Driel

Blogpost | Cinemakers

In de CineMakers Podcast Behind the Scenes gaan we maandelijks in gesprek met filmmakers over één van hun projecten. In deze editie een gesprek met striptekenaar en regisseur Guido van Driel (bekend van o.a. De wederopstanding van een klootzak en Bloody Marie, die ook werd verkocht aan Canada en de VS) over zijn nieuwste film Toen we van de Duitsers verloren.

CineMakers Behind the Scenes #18 | Guido van Driel

Guido van Driel | Toen we van de Duitsers verloren

Guido van Driel is afgestudeerd historicus, maar als autodidact tekenaar. Zijn illustraties zijn te bewonderen in diverse kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, Het Parool en Folia, het studententijdschrift. In 1994 begon hij met het maken van stripboeken op aanraden van uitgever Hansje Joustra van Oog & Blik. Dat resulteerde in zijn debuut Vis aan de wand, waarmee hij in 1995 de Stripschapprijs won. Zijn werk is beïnvloed door kunstzinnige stripmakers als Lorenzo Matotti, Jacques Loustal en Chris Ware. Hij is bekend van o.a. De wederopstanding van een klootzak en Bloody Marie, die ook werd verkocht aan Canada en de VS. Zijn meest recente strip speelt zich af in Amsterdam.

Guido van Driel heeft zijn eigen gelijknamige graphic novel tot leven gebracht op het grote scherm. In Toen we van de Duitsers verloren volgen we Jonas en Daan, die slechts een dag na de verloren WK-finale van 1974 op zoek gaan naar Catootje, het meisje waarop Jonas smoorverliefd is. Het verhaal is gebaseerd op Van Driels jeugdherinnering aan een klasgenootje in Amsterdam-Noord. Van Driel geeft aan dat dit zijn meest persoonlijke film is. De kracht van de vertelling schuilt vooral in de dynamiek tussen de twee jongens die zo duidelijk een andere sociale achtergrond hebben. De film draait nu in de bioscoop! 

Meer actualiteit