Schaduwjager

Een jongen op zoek naar zijn gestolen view-master. Een zoektocht waarbij jaren voorbij gaan in seconden, een omgeving sneller verandert dan je denkt en waarbij de jongen hier telkens op moet inspelen.

Schaduwjager

Trailer
Gratis met een Shorts pass of CineMakers pass

makers

Nicole Jachmann

Release datum

12 januari 2018

Land van herkomst

Nederland

Cast

Tygo Bussemakers, Marc Dumitru, Matthias Peikert, Hans Trentelman

Genre

Drama

Duur

10 minuten

Taal gesproken

Silent

Crew

 • Director

  Nicole Jachmann

 • Producer

  Nicole Jachmann

 • Writer

  Nicole Jachmann

Festivals

SHIFT Film Festival, Limburg Film Festival, International Film Festival Shimla, Festival International de Cine de Hidalgo, Euregion Film Festival

"Ik denk dat iedereen doelen voor zichzelf stelt en die nastreeft. Daarbij vergeten we vaak om even stil te staan, om ons heen te kijken en in het moment zelf te zijn."

Nicole Jachmann

Regisseur Schaduwjager

Binge-worthy, omdat:

 • De film een wereld creëert die op een nostalgische droom lijkt.
 • Het een poëtisch film is over het najagen van toekomstdromen.
 • De film een verbeelding van het gevoel en de ervaring van vastklampen en loslaten is, waarin veel mensen zich kunnen herkennen.

Over de film

Door de lens van een view-master kijkt een jongen naar foto's van zichzelf in de toekomst. Zijn gedroom komt abrupt ten einde wanneer iemand de view-master van hem afpakt en ermee vandoor gaat. Om zijn toekomst weer in eigen handen te nemen moet hij de achtervolging inzetten. Wat volgt is een zoektocht in een labyrint gevuld met verrassingen, tegenslagen en persoonlijke groei.

Regievisie

“De hoofdpersoon van de film leeft in het verleden, heden en in de toekomst en jaagt zijn idealen na,” verklaart regisseuse Nicole Jachmann. “Het meeste gaat hem makkelijk af, maar in zijn jacht vergeet hij ook de dingen en mensen om zich heen. Hierdoor komt hij zichzelf tegen en loopt hij tegen een muur op, waardoor hij als het ware alleen achterblijft.”

De view-master en het labyrint die in de film te zien zijn komen uit Nicole’s eigen kindertijd. “Ze hebben voor mij iets dromerigs, iets nostalgisch en magisch. Er zijn enorm veel mooie dingen aan de tijd waarin we leven, maar ik heb altijd al een drang gehad naar het verleden, naar melancholie. Zwart-wit foto’s, oude kleurenfoto’s, zo’n view-master, met de hele familie één tv-programma bekijken op zondag … Ook daar is een soort van saamhorigheid. Er waren vroeger maar een paar televisiezenders en iedereen keek naar hetzelfde programma. Ik ben enorm veel ‘in mn hoofd’, in gedachten verzonken en had als kind al een rijke fantasie. Die beelden wil ik graag aan andere mensen laten zien. Die dromerige, nostalgische wereld. Met de hedendaagse prestatiedrang en economisch gedreven wereld waarin we leven. Een druk die denk ik veel mensen van mijn generatie voelen.”

Over de maker

Na een studie Journalistiek en Liberal Arts and Sciences woont en werkt Nicole de laatste jaren in Berlijn. Sinds vier jaar heeft ze stappen in de filmwereld gezet, van voorzichtige passen tot een serieuze sprint. Hierbij heeft CineSud een belangrijke rol gespeeld. Tot nu toe waren haar taken vooral op het vlak van productionele ondersteuning, regie assistentie en scenarioschrijven bij televisieprogramma's en korte films. Schaduwjager is de eerste film die ze zelf geregisseerd heeft. Momenteel zit ze in de productiefase van Funkele, een korte film die ze zelf schreef en regisseert en met steun van onder meer het Nederlands Film Fonds en het Limburg Film Fonds.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?

Media