Mijndert

Mijndert, een jongeman uit Zuid-Limburg, staat voor zijn eerste dag in de mijn. We volgen zijn tocht naar de mijn toe en de afdaling naar de mijngangen diep onder de grond.

makers

Janneke Swinkels, Tim Frijsinger

Release datum

01 december 2015

Land van herkomst

Nederland

Genre

Animatie

Duur

5 minuten

Taal gesproken

Silent

Crew

  • Director

    Janneke Swinkels

  • Director

    Tim Frijsinger

Awards

Euro Fest Film Festival - Best Music , Euro Fest Film Festival - Best Animation , Meliorist Film Festival - Best Animation

Festivals

Nederlands Film Festival, Euregion Film Festival, Euro Fest Film Festival, Meliorist Film Festival, Holland Animation Film Festival

"De mijngeschiedenis komt sprekend tot leven in een aandoenlijke korte animatie."

Binge-worthy, omdat:

  • De film het gevoel verbeeldt dat iedereen kent: nieuw zijn in een groep.
  • De animaties en karakters laten zien met hoeveel liefde ze gecreëerd werden.
  • De film op toegankelijke wijze een belangrijk verhaal uit de Nederlandse geschiedenis vertelt.

Over de film

Mijndert, een jongeman uit Zuid-Limburg, staat voor zijn eerste dag in de mijn. We volgen zijn tocht naar de mijn toe en de afdaling naar de mijngangen diep onder de grond.

Mijndert is een korte animatiefilm gemaakt in het kader van Het Jaar van de Mijnen. In 2015 was het 50 jaar geleden dat de mijnsluiting werd aangekondigd. Waar Zuid-Limburg ooit een bruisend hart van de Nederlandse economie was, viel het gebied in de jaren daarna (soms letterlijk) in een diep gat.

In 2015 werd door diverse overheden en fondsen terug-, maar vooral vooruitgekeken. Door middel van allerlei culturele en creatieve wedstrijden en activiteiten werd de hernieuwde kracht van de regio getoond. De korte animatiefilm Mijndert was een van deze projecten. De film won internationaal 6 prijzen, werd geselecteerd voor meer dan 50 filmfestivals en toert nog steeds als onderdeel van een lespakket langs basisscholen.

Over de maker

Mijndert is een samenwerking tussen Janneke Swinkels en Tim Frijsinger. Niet alleen een koppel in het dagelijks leven, maar ook in het filmwerk. Samen maken ze uiteenlopende en aansprekende animaties, zowel voor boeken, films, televisie als kranten en tijdschriften. Janneke realiseert daarnaast ook documentaires en ander filmwerk.

Janneke Swinkels begon 2009 als freelance filmmaker en animator. Haar eigen bedrijf heet ‘Janneke filmt’. De meeste van haar partners zijn in Maastricht, Nederland. Ze filmt voor hen, bewerkt, animeert of illustreert. En soms doet ze dit alles tegelijk.

Tim Frijsinger, is een freelance filmmaker en animator gevestigd in Maastricht, Nederland. Hij is ook gespecialiseerd in set-building en prop-making.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?