Interface

Stel je voor dat er altijd een scherm zit tussen je eigen gezicht en de buitenwereld. Dat je nog nooit het gezicht van je geliefde hebt gezien of je eigen ogen in de spiegel hebt bekeken.

makers

Anna Hoetjes

Release datum

10 september 2017

Land van herkomst

Nederland

Cast

Marnix Ike, Kes Blans

Genre

Science-fiction

Duur

6 minuten

Taal gesproken

Engels

Crew

  • Director

    Anna Hoetjes

"Er wordt wel eens gezegd dat er echt dopamine vrijkomt als je een berichtje krijgt. Ik heb denk ik zelf ook die verslaving ontwikkeld. Heb ik nog een bevestiging dat de wereld van mij houdt?"

Anna Hoetjes

Regisseur Interface

Binge-worthy, omdat:

  • Het thema van de film zo ontzettend relevant is: de mogelijke invloed van technologie op mensen.
  • Het een fascinerend verhaal is, een uitvergroting van iets wat we maar al te goed kennen…
  • De kijker geconfronteerd wordt met de effecten die schermen, social media en surveillance hebben op ons lichaam, geest en identiteit.

Over de film

Interface scharniert op de grens tussen een verhalende en experimentele film. Anna Hoetjes is opgeleid als beeldend kunstenaar. In Interface resulteert dit in een dromerige, verontrustende film. Hoetjes toont een huiveringwekkende vergroting van het effect dat technologie heeft op zien en gezien worden.

Vanuit het perspectief van de hoofdpersoon wordt de kijker geconfronteerd met de complexe effecten die schermen en surveillance op ons lichaam en identiteit hebben. Waar begint het scherm - of interface - waardoor we de wereld waarnemen en waar eindigt het? Houdt het op met onze telefoons? Met camera's, die onze bewegingen opnemen en volgen? Of stopt het pas met het implanteren van chips in onze hersenen die augmented reality mogelijk maken? Net als in het echte leven laat Interface zien dat technologische en fysieke perceptie niet meer zo gemakkelijk van elkaar gescheiden kunnen worden. De film wil laten zien dat de logische scheiding tussen realiteiten begint af te brokkelen.

In de film is de infiltratie van technologie niet zo duidelijk herkenbaar, maar daardoor niet minder aanwezig. Er worden nog steeds smartphones gebruikt. Ze impliceren dat technologische zintuigen en fysieke zintuigen nog steeds van elkaar zijn gescheiden. Maar wanneer je ogen altijd achter een scherm zitten gekluisterd, is de grens tussen realiteit en illusie niet zo duidelijk meer te onderscheiden.

De Ontmoeting

Interface werd gemaakt in het kader van het talentontwikkelingstraject De Ontmoeting. De Ontmoeting is in 2015 ontstaan uit een samenwerking tussen VERS – de vereniging voor nieuwe film- en televisiemakers & CineCrowd. Het traject brengt nieuwe makers, professionals en publiek samen.

Over de maker

Anna Hoetjes (1984, Amsterdam) behaalde haar Bachelor Schone Kunsten aan de Rietveld Academie in Amsterdam en ging vervolgens naar de Cooper Union School of Arts in New York. Daarna reisde ze naar Berlijn, waar ze ervaring opdeed bij Hito Steyerl. Hierna verhuisde ze naar Leipzig, waar ze een jaar woonde en werkte. Ze behaalde haar Master of Fine Arts aan het Nederlands Kunstinstituut in Arnhem en woont en werkt momenteel in Amsterdam.

Interface is de eerste korte fictiefilm van Hoetjes na jarenlang in video, performance en installatie te hebben gewerkt. Ze heeft haar werk op verschillende plaatsen in Nederland, Duitsland, Letland, de Verenigde Staten en Colombia tentoongesteld. Haar werk gaat over de relatie tussen de media, het lichaam en technologie. In haar audiovisuele werk zoekt ze naar opvallende, onverwachte beelden. Ze gebruikt een poëtische en experimentele benadering bij het kijken naar de toenemende gelaagdheid in onze perceptie.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?