*** Winnaar van de Best Mountaineering Film Award 2021 *** , én
*** Winnaar van de Parkstad Limburg Jury Award 2021 ***
In 1956 beginnen twee jonge mannen aan een winterbeklimming van de Mont Blanc. Jean Vincendon en Francois Henry willen de Brenva volgen. Als het weer omslaat komen ze dagenlang vast te zitten. Thibaut Sichet stapt in hun voetsporen om hun verhaal te begrijpen. Hij reconstrueert de beklimming en de reddingspogingen met behulp van archiefbeelden.
De Franse filmmaker Thibaut Sichet studeerde geluidstechniek aan de bekende Franse filmschool La Fémis na eerdere filmopleidingen. La Brenva en Hiver is zijn eerste bergfilm. De documentaire won de juryprijs So French! van het Poitiers Film Festival 2020. Een film die volgens het rapport de jury verraste en vooral indruk maakte doordat hij met archiefbeelden een indringend verhaal creëert vanuit een nieuwsitem. Een aangrijpend verhaal dat complexe maar essentiële vragen stelt, volgens de jury.
Intro producer Tristan Vaslot
Intro jurylid Ilona van den Brekel
Jury rapport
The jury had to watch this one twice – a stunning true historical story that comes to life again in a world where every mountain is already climbed. Thibaut Sichet takes us 63 years back, using filming techniques of the old days, mingling historical footage with new images. The story of Vincendon and Henry, two friends that climb the Brenva spur on the Mont Blanc in winter, is revived in this way, reminding us that there was a time when adventure was real adventure, relentless and cold, but that the reasons for going out in the mountains are still the same. The director addresses the two boys with his own feelings towards the mountains, asks them questions and wonders if they had any hope of surviving, after seeing a rescue helicopter up in the air. All in all, this film stands out with a masterful use of archival materials combined with new footage, which builds up an image of seriousness and horror, but also makes it easier to understand the big question in mountaineering: why.
Reddingsoperaties in de bergen lijken tegenwoordig „bussiness as usual“. Mede dankzij mobiele en satelliettelefoons worden redders met een simpele druk op de noodknop opgeroepen. Evacuaties uit steile Alpenwanden zoals Matterhorn of Grandes Jorasses zijn in het hoogseizoen bijna dagelijkse kost. En zelfs in de Himalaya worden steeds vaker helikopterreddingen uitgevoerd, vaak tot op grote hoogte.
Het is bijna niet voor te stellen dat “slechts” 63 jaar geleden bergreddingen hachelijke ondernemingen waren en weinig of niet werden uitgevoerd. En al helemaal niet in de winter! Wie dergelijke avonturen begon was volledig op zichzelf teruggeworpen. Vele alpinisten vertrokken ooit om hun droombeklimming uit te voeren maar kwamen nooit meer terug. Bleven verscholen, diep in ijzige spleten of gruwelijke rots¬spelonken.
Brenva by winter vertelt het epische verhaal van twee jonge klimmers die een poging doen om midden in de winter de Brenva-route op de Mont Blanc te beklimmen. Door onervarenheid en een snelle weersomslag worden ze getroffen door een vreselijke storm. Ruim 10 dagen lang vechten ze op 4000 meter hoogte voor hun leven. Twee riskante reddingsoperaties met helikopters slagen er niet in hen te bevrijden uit hun netelige situatie.
Over deze tragedie en reddingsoperaties is reeds veel geschreven. In 2002 werd ook al eerder een film hierover gemaakt (Les naufragés du Mont Blanc,Denis Ducroz, 2002). Thibaut Sichet heeft zijn beelddocument echter anders aangepakt. Met behulp van divers historisch filmmateriaal uit het jaren ’50 tijdperk, wordt het verhaal opnieuw geïllustreerd. Het meeste beeldmateriaal is (uiteraard) niet specifiek van de tragedie, toch is Sichet er in geslaagd om een pakkend verhaal neer te zetten. Dit is in mindere mate het resultaat van zijn poging om een persoonlijk beeld in het verhaal te leggen (inclusief voice-over), maar des te meer vanwege de sfeervolle en boeiende montage van historische filmfragmenten alsook een doeltreffende geluidsondersteuning. Bij elkaar is Thibaut Sichet erin geslaagd om een intiem filmisch document samen te stellen dat ruimte laat voor eigen reflectie aan de individuele toeschouwer. Esthetisch een alpinisten-film pur sang, die zich op originele wijze onderscheid van de hedendaagse mainstream klim- en adventure action producties.