Beş

Wanneer een jonge Turkse, lesbische vrouw weer terug moet naar haar geboortedorp om bij de traditionele Turkse bruiloft van haar jeugdvriendin te zijn, is ze bang om niet geaccepteerd te worden in haar gemeenschap. Wanneer ze haar vier vriendinnen van vroeger weer terug ziet komt ze er echter achter dat zij zélf degene is met de grootste vooroordelen.

Beş

Trailer
€ 1,39 met een Shorts pass of CineMakers pass
Let op: alleen beschikbaar in De Benelux en Duitsland

makers

Ayla Çekin Satijn

Release datum

26 september 2021

Land van herkomst

Nederland

Cast

Zehra Göktaş, Deniz Campinar, Serin Utlu

Genre

Drama

Duur

6 minuten

Taal gesproken

Turks

Ondertiteling

Engels

Crew

  • Director

    Ayla Çekin Satijn

Festivals

Nederlands Film Festival

"Met dit project wil ik een stem geven aan de generatie die zich tussen twee culturen moet bewegen."

Ayla Çekin Satijn

Regisseur Beş

Binge-worthy, omdat:

  • De film er in slaagt een sterke sfeer neer te zetten.
  • Er belangrijke thema's worden verteld.
  • De film een kijkje biedt in verschillende culturen.

Over de film

Bes is een korte film gemaakt in het kader van het talentontwikkelingstraject De Ontmoeting. De Ontmoeting is in 2015 ontstaan uit een samenwerking tussen VERS – de vereniging voor nieuwe film- en televisiemakers & CineCrowd. Het traject brengt nieuwe makers, professionals en publiek samen.

Regievisie

Ayla Çekin Satijn: "Bes is het verhaal over culturele diversiteit met een bredere en betere representatie van (Turkse) vrouwen. Met Bes wil ik tegen het beeld van de stereotiepe Turkse vrouw aanschoppen. Het verhaal gaat over Asli, een jonge Turkse en lesbische vrouw, die na 15 jaar weer naar een feest in haar geboortedorp gaat waar ze voor wordt uitgenodigd. Op het verlovingsfeest van haar oude vriendin Irem, ziet ze ook Izel, Sevim en Dilar weer terug."

"Asli is bang om veroordeeld te worden door haar vriendinnen, die nu al trouwen, moeder zijn of opeens gesluierd zijn. Ze kijkt op naar haar vrijgevochten nicht Izel, die wél volledig zichzelf kan zijn. Ze is bang om niet geaccepteerd te worden in haar gemeenschap als queer vrouw. Wanneer ze haar vier vriendinnen van vroeger weer ziet, komt ze er echter achter dat zij zélf degene is met de grootste vooroordelen."

Over de maker

Ayla Çekin Satijn is een actrice en regisseuse uit Nederlands-Limburg, opgegroeid in Belgisch Limburg en afgestudeerd in Utrecht. Ze is tevens bekend van CLUB LAM, een gezelschap dat zich inzet voor betere vrouwenrollen in de cultuurindustrie

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?