Anatole

Historische korte film over Anatole Deibler (1863-1939) die tijdens zijn vijftig jaar durende loopbaan bijna vierhonderd mensen executeerde.

Anatole

€ 2,09 met een Shorts pass of CineMakers pass

makers

Elbe Stevens

Release datum

01 september 2011

Land van herkomst

Nederland

Cast

Derek de Lint, Joes Brauers, Jo Habet

Genre

Drama, Geschiedenis

Duur

9 minuten

Taal gesproken

Silent

Ondertiteling

Engels

Crew

  • Director

    Elbe Stevens

  • Writer

    Elbe Stevens

“Dialoogloze korte film over een van de grootste beulen van de moderne tijd.”

Binge-worthy, omdat:

  • Derek de Lint een sterk staaltje acteerwerk levert - evenals debutant Joes Brauers.
  • De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: in die 9 minuten leer je dus ook nog iets!
  • Anatole zonder dialoog toch enorm weet te boeien.

Over de film

Anatole Deibler (1863-1939) was een Franse beul die betrokken was bij nagenoeg 400 executies. In de film Anatole toont regisseur Elbe Stevens een doodnormale dag uit het leven van de beul. Hij staat op, volgt zijn ochtendroutine, maakt zich op voor een executie en fietst aan het eind van de dag weer ‘gewoon’ naar huis. Op weg naar de volgende dag.

Anatole werd opgenomen in en rondom Abdij Rolduc en Gronsveld in Zuid-Limburg. De film introduceerde de inmiddels bekende acteur Joes Brauers. Voor de korte film werd groots uitgepakt, met meer dan 100 figuranten, paarden en een guillotine.

Regisseur Elbe Stevens over het maakproces van de film: “Limburg heeft een filmisch landschap. Je krijgt vanzelf ideeën voor locaties. Je kunt veel verschillende verhalen vertellen door de enorme verscheidenheid: van grote Nederlandse, Duitse en Belgische steden, mergelgrotten tot dat heuvelachtige platteland. Ook de kwaliteit van leven tijdens een productie – goed eten – is goed. En het is makkelijker om dingen voor elkaar te krijgen, er is minder cynisme, meer openheid.”


Over de maker

Elbe Stevens werd in 1968 geboren in Roermond. Na zijn studie aan de Sint Joost Academie in Breda vertrok hij naar Amsterdam, waar hij in diverse functies werkte aan film- en televisieproducties. Na enkele korte films geregisseerd te hebben, legt hij zich sinds 2014 toe op het begeleiden van jong talent en het produceren van speelfilms, met onder meer de jeugdfilm Code M en de internationale co-productie Nevrland als resultaat.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?